השאירו פרטים לתיאום פגישת ייעוץ ונחזור אליכם בהקדם

X

השלמת שיניים

צרו קשר עכשיו!

השיניים שלנו אמנם עמידות וחזקות אך הן אינם בלתי פגיעות. עששת ודלקות חניכיים, מצבים בריאותיים שונים ואפילו שימוש בתרופות מסוימות יכולים להשפיע על בריאותן. במרבית המקרים, רפואת השיניים המודרנית יכולה להציל שן חולה. אך במקרים אחרים, אובדן שיניים היא מציאות בלתי נמנעת. למרבה המזל, גם כאשר שן אחת או יותר חסרות ישנם פתרונות. מה הן ההשלכות של אובדן שיניים? כיצד נעשית השלמת שיניים? מהם היתרונות והחסרות של כל שיטה להשלמת שיניים חסרות?

מהן ההשלכות של אובדן שיניים?

  • איכות החיים – מטופלים רבים מהסובלים מחוסר שיניים מדווחים על תחושת מבוכה, הימנעות מחיוך ואף צמצום באינטראקציות חברתיות. בנוסף, תיתכן תחושת הזדקנות מוקדמת, ירידה בתחושת האטרקטיביות וירידה באיכות החיים הכללית כתוצאה מאובדן שיניים.
  • אסתטיקה – ההשפעה האסתטית של אובדן שיניים היא אחת ההשלכות הבולטות והמיידיות ביותר. מעבר לחלל הנראה בפה, אובדן שיניים גורם לשינויים במבנה הפנים לאורך זמן. כאשר שורשי השיניים אינם נמצאים בעצם הלסת, מתחיל תהליך של ספיגת עצם שיכול להוביל לנסיגת עצם הלסת ולשינוי בקווי המתאר של הפנים. עלולה להיווצר נפילה של שפתיים, העמקת קמטים סביב הפה והקטנת המרחק בין האף לסנטר – תופעות המזוהות בדרך כלל עם הזדקנות מואצת.
  • דיבור – השיניים ממלאות תפקיד מכריע ביכולת הדיבור שלנו. כאשר חסרות שיניים, במיוחד שיניים קדמיות, הדבר עלול להשפיע באופן משמעותי על הבהירות והדיוק של הדיבור. אנשים עם שיניים חסרות עשויים להתקשות בהגיית צלילים המחייבים מגע בין הלשון לשיניים (כמו "ת", "ד", "ז"), או צלילים המחייבים מגע בין השיניים לשפתיים (כמו "פ", "ב").
  • אכילה – אנשים עם שיניים חסרות נוטים להימנע ממזונות מסוימים, במיוחד אלו הדורשים לעיסה משמעותית כמו בשר, פירות וירקות טריים, אגוזים וגבינות קשות. הדבר עלול להוביל לתזונה מוגבלת ולא מאוזנת, העשירה במזונות רכים ומעובדים ודלה ברכיבים תזונתיים חיוניים.

האם חייבים להשלים שן בודדת?

ברוב המקרים, מומלץ מאוד להשלים גם שן בודדת. ראשית, קשת השיניים פועלת כיחידה אחת, וחוסר של שן אחת עלול לגרום לשינויים במיקום של שיניים אחרות. שנית, העומס על השיניים הנותרות גדל כאשר חסרה שן, התוצאה עשויה להיות שחיקה מוגברת ובעיות במפרק הלסת. תופעה נוספת המתרחשת כשאר ישנו חוסר של שן היא ספיגת העצם באזור. ללא הגירוי הקבוע שמספק שורש השן לעצם, מתחיל תהליך של ספיגת עצם שיכול להשפיע על יציבות השיניים הסמוכות ועל האפשרות לבצע שתלים בעתיד.

מהם הפתרונות לאובדן שיניים?

גשרים

גשרים הם פתרון נפוץ ושכיח להשלמת שן חסרה או מספר שיניים חסרות. הגשר "מגשר" על החלל שנוצר בעקבות השן החסרה על ידי חיבור לשיניים הסמוכות. היתרונות העיקריים של הגשרים כוללים עלות נמוכה יחסית בהשוואה לשתלים, משך טיפול קצר (בדרך כלל שני ביקורים) ויכולת לספק פתרון אסתטי ותפקודי מיידי. בנוסף, הם אינם דורשים הליך כירורגי, דבר המהווה יתרון למטופלים החוששים מניתוחים או למטופלים עם בעיות רפואיות המגבילות אפשרות לניתוח.

לצד היתרונות, קיימים גם חסרונות לגשרים. אחד החסרונות המשמעותיים הוא הצורך בהשחזת שיניים הסמוכות לשן החסרה. בנוסף, גשרים אינם מונעים את תהליך ספיגת העצם באזור. כמו כן, אורך החיים של גשר הוא בדרך כלל קצר יותר מזה של שתל.

מבחינת התאמה, גשרים מתאימים במיוחד למטופלים עם מעט שיניים חסרות, כשהשיניים הסמוכות זקוקות ממילא לשיקום (למשל, יש להן סתימות גדולות) או כאשר קיימת מגבלה כלכלית או רפואית המונעת ביצוע שתלים. הם פחות מתאימים למטופלים צעירים מאוד (בשל ההשפעה על רקמת שן בריאה), למקרים של מספר רב של שיניים חסרות, או כאשר השיניים העתידות לעגן את הגשר אינן מספיק חזקות או בריאות.

שתלים דנטליים

שתל דנטלי הוא בורג המוחדר לעצם הלסת ומשמש כשורש מלאכותי, עליו מותקן כתר המדמה את השן הטבעית. היתרונות העיקריים של שתלים כוללים תוצאה אסתטית ותפקודית מעולה, יציבות ארוכת טווח ושמירה על רקמת העצם באזור ההשתלה. יתרון נוסף של שתלים הוא שאין צורך לפגוע בשיניים סמוכות, כפי שנדרש בגשרים. שתלים גם מאפשרים תחושת אכילה ולעיסה טבעית יותר, שכן הם מעוגנים בעצם בדומה לשיניים טבעיות.

עם זאת, לשתלים יש גם חסרונות שיש לקחת בחשבון. ראשית, העלות הגבוהה יחסית של הטיפול, יכולה להיות משמעותית במיוחד במקרים של מספר שיניים חסרות. שנית, משך הטיפול ארוך יותר ויכול לקחת מספר חודשים, בעיקר בשל הצורך בתקופת ריפוי בין השתלת הבורג להתקנת הכתר.

בנוסף, לא כל המטופלים מתאימים לשתלים. נדרשת כמות ואיכות עצם מספקת ומטופלים עם מחלות מסוימות (כמו סוכרת לא מאוזנת או מחלות אוטואימוניות מסוימות) או מעשנים כבדים נמצאים בסיכון גבוה יותר לכישלון השתל. יש לציין גם שבמקרים של אובדן עצם משמעותי, עשוי להידרש הליך מקדים של השתלת עצם, המוסיף לעלות ולמשך הטיפול. למרות זאת, בשל היתרונות הרבים, שתלים דנטליים נחשבים כיום לטיפול המועדף להשלמת שיניים במרבית המקרים.

כתרים

במקרים של השלמת שיניים חסרות, כתרים משמשים בדרך כלל כחלק מפתרונות אחרים – הם מותקנים על גבי שתלים דנטליים או כחלק מגשר. כתרים יכולים להיות עשויים ממגוון חומרים, כולל חרסינה, מתכת, או שילוב של השניים (חרסינה מצופה מתכת). בשנים האחרונות, כתרי זירקוניה הפכו פופולריים בשל חוזקם ומראם הטבעי.

היתרון העיקרי של כתרים הוא היכולת לשחזר את חוזק השן, תפקודה והאסתטיקה שלה. כמו כן, הכתר מספק את החלק הנראה של השן המלאכותית, ויכול להיות מותאם בצורה מושלמת לשיניים הטבעיות הסמוכות מבחינת צבע, צורה וגודל. מבחינת חסרונות, יש לציין את העלות הגבוהה יחסית של כתרים איכותיים, במיוחד אלו העשויים מחומרים מתקדמים כמו זירקוניה או חרסינה מלאה.

תותבות נשלפות

תותבות נשלפות הן פתרון שיקומי להשלמת מספר שיניים חסרות, ולא את כל השיניים בלסת. הן מורכבות ממסגרת שעליה מותקנות שיניים מלאכותיות, ומחיבורים המתחברים לשיניים הטבעיות הנותרות לצורך אחיזה ויציבות. היתרונות העיקריים של תותבות נשלפות כוללים עלות נמוכה יחסית בהשוואה לפתרונות קבועים כמו שתלים או גשרים, גמישות ויכולת להוסיף שיניים לתותבת אם נוצר צורך בכך, וכן האפשרות להסרה לצורך ניקוי יסודי. יתרון נוסף הוא שהן אינן דורשות הליך כירורגי ולכן מתאימות גם למטופלים שאינם מועמדים לשתלים מסיבות רפואיות. יש לציין גם שתותבות נשלפות מספקות תמיכה לשפתיים וללחיים, ובכך משפרות את מראה הפנים במקרים של אובדן שיניים נרחב.

מבחינת חסרונות, תותבות נשלפות אינן נוחות כמו פתרונות קבועים ומטופלים רבים מדווחים על תחושת אי נוחות, במיוחד בתקופה הראשונה לאחר ההתקנה. הן עלולות גם להשפיע על תחושת הטעם ומערכת ייצור הרוק.

תותבות מלאות

תותבות מלאות מהוות פתרון מקיף עבור מטופלים שאיבדו את כל שיניהם בלסת העליונה, התחתונה, או בשתיהן. אלו הן שיניים תותבות נשלפות המחליפות את כל השיניים הטבעיות ומספקות תמיכה לרקמות הרכות של הפנים. תותבות מלאות מודרניות מיוצרות מחומרים אקריליים איכותיים המחקים את מראה החניכיים הטבעיות ומשלבות שיניים מלאכותיות העשויות לרוב מחרסינה. הן מתוכננות להתאים במדויק למבנה הפה של המטופל ונשענות על רקמות החניכיים והעצם התומכת.

אחד האתגרים העיקריים בשימוש בתותבות מלאות, במיוחד בלסת התחתונה, הוא יציבותן. עם הזמן, כתוצאה מספיגת העצם המתרחשת לאחר אובדן השיניים, עלולה להיווצר אי התאמה בין התותבת לרקמות התומכות, דבר המוביל לחוסר יציבות, לאי נוחות ולקשיים בלעיסה ובדיבור. לפיכך, מטופלים עם תותבות מלאות נדרשים לביקורות תקופתיות לצורך התאמות וריפודים. פתרון מתקדם המשפר משמעותית את יציבות התותבות הוא שימוש בשתלים דנטליים כעוגנים לתותבת. תותבות על גבי שתלים, מספקות יציבות משופרת, יכולת לעיסה טובה יותר, ומונעות את ספיגת העצם המתרחשת לאחר אובדן שיניים.

מהם ההבדלים בין השלמת שיניים קדמיות לאחוריות?

שיניים קדמיות (חותכות וניבים) ממלאות תפקיד חיוני באסתטיקה של החיוך ובהגייה ולכן השלמתן מדגישה את השיקולים האסתטיים, כגון צבע, צורה, גודל ומיקום בקשת השיניים. השחזורים חייבים להשתלב בהרמוניה עם שאר השיניים ולהתאים למבנה הפנים. בנוסף, שיניים קדמיות חשופות לכוחות אופקיים המופעלים בזמן נגיסה, דבר המחייב תכנון מדויק של השחזור. לעומת זאת, שיניים אחוריות (טוחנות קטנות וגדולות) משמשות בעיקר ללעיסה ולטחינת המזון, ומשום כך השלמתן מתמקדת בחוזק, ביציבות וביכולת לעמוד בכוחות הלעיסה החזקים. מבחינת שיטות הטיפול, שתלים דנטליים נחשבים לפתרון אידיאלי הן לשיניים קדמיות והן לאחוריות, אך ישנם הבדלים בתכנון ובביצוע. למשל, בשיניים אחוריות, עקב כוחות הלעיסה החזקים יותר, לעיתים נדרשים שתלים בקוטר גדול יותר.

שחיקת שיניים

שחיקת שיניים היא תופעה אשר במהלכה נשחקות השיניים מול השיניים שמנגד, לרוב באופן לא מודע. בדרך כלל, תופעה זו מתרחשת בלילה, בזמן השינה ואז מוגדרת התופעה כהפרעת שינה. 95% מהאוכלוסייה שוחקת את שיניהם ברמות שונות של חומרה, אך רק 5% מביניהם זקוקים לטיפול. עם הזמן ובעקבות שחיקת השיניים, נגרם אבדן רב של חומר השן והשיניים נראות קצרות יותר. הדבר מהווה פגם אסתטי ניכר ואף פוגע בתפקוד מערכת הלעיסה.
שחיקת שיניים אינטנסיבית עלולה להביא לשבירת שיניים, שחזורים שונים, כתרים , גשרים ולעיתים גם שתלים.

הטיפול הראשוני בשחיקה הוא הכנת סד לילה . הסד הוא מגן שיניים עשוי פלסטיק שקוף אשר מורכב על אחת הלסתות בזמן השינה ותפקידו להגן על השיניים מפני השחיקה ולהרפות את שרירי הלעיסה.

במקרים של שחיקה נרחבת ואבדן חומר שן רב יש לשחזר את השיניים מחדש באמצאות כתרים על גבי השיניים.

בעיות סגר

סגר לא תקין הוא מצב של חוסר התאמה או יחס לא תקין בין השיניים של לסת עליונה ותחתונה כאשר הפה סגור (סגר). סגר לא תקין עלול לגרום לתופעות שונות כגון בעיות תפקודיות של מערכת הלעיסה, חוסר יכולת לסגור את הפה כראוי ומראה לא אסתטי של השיניים. שיניים שאינן במקומן פגיעות יותר לעששת ולדלקות חניכיים.

הגורמים לבעיות סגר הינם רבים בינהם; תורשה, הרגלים וטיפולי שיניים קודמים. עקירות שיניים שנעשות ללא השלמת השן שנעקרה  יכולות להסתיים בתזוזת והטיית שיניים שיגרמו לחוסר איזון בסגר. על המומחה לשיקום לדאוג להשלמת שיניים חסרות ובמקרים של שיקומי פה גדולים להקפיד על יצירת סגר תקין.

חוסר שיניים

ניתן לחלק חוסר שיניים למולד ונרכש. חוסר שיניים מולד נובע, לרוב, מתורשה (גנטיקה), ויכול להיות חלקי או מלא . חוסר שיניים חלקי ניתן למצוא אצל אחוזים גבוהים מן האוכלוסייה – למשל, לרבים חסרות שיניים חותכות צדדיות בלסת העליונה (12,22), או מלתעות שניות בלסת התחתונה (35,45). כששן חסרה אזי השיניים הסמוכות לה תופסות את מקומה ולעיתים הדבר גורם לבעיות אסתטיות.

אם חוסר השן הוא קדמי אז אנו המומחים לשיקום נעזרים במומחה ליישור שיניים. אנו צריכים לפנות מקום לשתל שיחליף את השן החסרה או לחילופין, יש להזיז שן אחרת סמוכה שתשלים את השן החסרה. מכיוון שזו החלטה שיקומית המומחה לשיקום הפה יחליט על סוג הטיפול המתאים בהתאם למקרה.

במקרים כששן אינה מתפתחת, גם העצם שנמצאת סביבה  אינה מתפתחת ונשארת דקה. כשיש חוסר שיניים נרחב הבעיה מורכבת יותר. קיים צורך להשלים את השיניים החסרות, תוך תהליך בניית עצם, שתלים, כתרים. וזאת כדי להשיג תוצאה אסתטית ותפקודית טובה.

חוסר שיניים נרכש נובע ממחלות ונגעים שונים, המובילים בסופו של דבר לעקירת שיניים . על המומחה לשיקום הפה למצוא את הפתרון המתאים להשלמת חוסר השיניים לצורך מתן פתרון תפקודי ואסתטי למטופל.

הרס שיניים נרחב

משנן שחוק

שינוי מימד אנכי

תמונה של ד"ר דן גורדון

ד"ר דן גורדון

ד"ר דן גורדון

שירותים נוספים:

דילוג לתוכן